En av deltagarna ställer frågan:
"Varför är det så viktigt att inleda med bakgrund när man skall skriva en projektplan i (vår organisation). Det vore väl mycket mer intressant och relevant att inleda med vad man vill åstadkomma?"
Hur mycket tar man hänsyn till minnet i din organisation? |
Fast frågan satte igång en hel del tankar hos mig. Jag har jobbat med stora och hierarkiska organisationer, som försvaret, akademin, och rättsväsendet.
Ett utvecklingsförslag i någon av dem bör lämpligen inledas med ett historiskt bakåtperspektiv på åtminstone fem, kanske tio år.
Men jag har också jobbat med IT-konsultfirmor, där snabbrörlighet är ett nyckelord.
Där lägger man sällan vikt vid vad som hände för fem år sedan - man är fullt upptagen med att forma sin framtid och fokuserar mycket mer på nuläge och ögonblickets potential för att kunna ta marknadsandelar.
Och jag konstaterar att i en projektplan syns det vilka förutsättningar som styr organisationen vi arbetar i:
- om du behöver kunna din historia och lägga vikt vid er gemensamma bakgrund när du skall presentera en ny idé jobbar du förmodligen i en stabil, långsiktig - men trögrörlig - organisation.
- om du behöver kunna ta vara på tillfället och förstå din marknad i presentationen av ditt förslag, är oddsen stora att nya tankar alltid är välkomna - och att fem år gammal kunskap kan vara daterad, oavsett om den är relevant eller ej.
Som Keats odödliga uttryck "Carpe Diem" till exempel - väl framfört av Robin Williams i Dead Poet's Society.
Kanske är det så att man måste kunna sin historia för att veta hur man fångar dagen på bästa sätt?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar