söndag 15 april 2012

Har du koll på din psykiska energiförbrukning?

Om energiglaset, och hur du hanterar dina egna resurser på bästa sätt

Har du någon gång stressat kontinuerligt under en längre period, och märkt att energin börjat tryta?

Sedan jag började på PBM har jag lärt mig en massa om hög och hållbar prestation. Mina duktiga KBT-skolade kollegor har en anmärkningsvärd förmåga att omsätta teori (stressforskning) till praktik (sådant som hårt arbetande människor i karriären kan använda rent praktiskt).

Ett bra exempel - och ett mycket tydligt sådant - är energiglaset: Alla människor ägnar sig både åt aktiviteter som är krävande och kostar ansträngning, samt åt aktiviteter som fyller på och ger energi. 

Du tömmer glaset när du inte återhämtar dig      .
Hur länge orkar du utan återhämtning?
Om man har mycket att göra under längre tid blir det lätt så att man oavbrutet jobbar på för att få undan det mest akuta – och eftersom det fungerar (saker blir gjorda) så glömmer man bort att ägna sig åt aktiviteter som fyller på energi.

Det tråkiga är att man i och med detta omöjliggör långsiktig hög prestation, eftersom ens energi förr eller senare tar slut.

Och detta gäller faktiskt alla. Fast det är inte säkert att man märker det på kort sikt - man får ju mer gjort inom en viss tidsrymd... tror man.

Du kanske inte saknar dina hälsobeteenden förrän energin börjar ta slut
Vad man aktivt kan göra för att vidmakthålla en hög och hållbar prestation är att  inventera och utveckla sina hälsobeteenden. Det vill säga; att systematiskt och målmedvetet se till att fylla på sina resurser, eftersom man annars riskerar att bli stående med tom tank mitt i öken. Då finns inte mycket mer att göra än att avbryta helt, och det kostar.

I värsta fall tar energin slut när du behöver den som mest. Det kostar på.
Olyckligtvis känner de flesta av oss människor som tömt sitt energiglas helt och hållet. Och vi vet att det är dyrare och svårare att komma tillbaka från en sjukskrivning (eller en påtvingad nedväxling i karriären) än att lära sig fylla på energi kontinuerligt, medan man fortfarande är med i matchen.

Har du tur (och en ansvarstagande arbetsgivare) så kan du utveckla dina hälsobeteenden inom ramarna för jobbet; det lönar sig nämligen för både dig och arbetsgivaren.

Men har du otur så är det bara du själv som får bära konsekvenserna av att du gjort slut på din energi - även om du gjort det i pliktens namn.

Vilka är dina hälsobeteenden?
Det går att hoppa riktigt högt och må bra samtidigt.
Vad som skänker energi och återhämtning är i viss mån olika för olika människor, men det finns generella strategier som bidrar till långsiktig hög prestation. Bra kost, motion, och goda relationer med dem du tycker om brukar inte vara fel. Knepet är att göra det till en naturlig del av vardagen.

Lycka till med att hitta och upprätthålla dina hälsobeteenden - så kommer du att leva längre och göra ett bättre jobb.

Behöver du hjälp kan du alltid ringa nån av mina duktiga kollegor. Och det är väl inte så illa?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fyra fakta om den svåra konsten att leda som man lär

"Och det hände vid den tiden att från statsminister Löfven utgick ett påbud att hela Sverige skulle följa FoHMs riktlinjer.   Detta var...