Kittlar det i maggropen när du spelar på slumpen? Exempelvis när du kör fort, köper en lott, eller spelar black jack?
Eller känner du igen följande scenario; du skall på ett viktigt möte, vet att trafiken brukar vara riktigt tung vid denna tiden på dagen - men bestämmer dig för att försöka ta bilen ändå.
Tänk på det för ett ögonblick. De flesta av oss anser oss vara människor som fattar beslut med hjälp av sunt förnuft. Men en sak är säker - i vissa avgörande fall är det inte förnuftet som är igång när vi chansar på att lyckas.
Kort sagt - vi är inte nyttomaximerande människor i alla lägen. I vissa lägen går vi på känsla, men intalar oss att vi använder logik. Mer James Bond än Sherlock Holmes, kort sagt (vilken verkar coolast, förresten?).
Om du (som jag) tillhör den kategori som hellre vill vara James Bond än Sherlock Holmes så kan det vara läge för dig att läsa artikeln On the Affective Psychology of Risk (vid närmare eftertanke; är du Sherlock-wannabe så har du redan läst den. Den har ju relevans för hur banditer värderar sina chanser inför en kupp! En chans på tusen att ta hem storkovan är ju ballare än en chans på tio att lyckas med en mer diskret stöt...).
Vi som inte tidigare har sett artikeln får ta del av en lysande studie, där författarna visar att vi gärna sätter vår tillit till lågoddsare med stark känslomässig laddning inte bara i filmens värld, utan också i vardagligt beslutsfattande.
Eller i affärsmässiga termer; sitter du och funderar på nästa affärsmodell för on-linespel kan du vara säker på att få fler spelare (och större lönsamhet) till en site som erbjuder en chans att vinna en lyxshoppingweekend i New York framför en tioprocentig avbetalning av vinnarens bostadslån, även om det ekonomiska värdet på det senare alternativet skulle vara större för de som spelar.
Vi är kort sagt ganska dåliga på att göra avstämningar mellan risk och vinst, om det finns en stark affekt kopplad till utfallet. För att komplicera det hela ytterligare påverkas vår förmåga att göra vettiga sannolikhetsbedömningar av hur frågan i sig formuleras, helt oberoende av oddsen.
För mer på detta tema; läs nästa inlägg. Oddsen är en på tio att du lär dig något som fullständigt kan förändra sätter du gör affärer på.
Om du nu inte råkar tillhöra den grupp om nio personer av tio som redan tycker dig ha läst detta nån annanstans.
Vilket alternativ låter mest lockande?
http://www.svd.se/naringsliv/dalig-bolagskultur-garanterar-nya-kriser_6840953.svd
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Fyra fakta om den svåra konsten att leda som man lär
"Och det hände vid den tiden att från statsminister Löfven utgick ett påbud att hela Sverige skulle följa FoHMs riktlinjer. Detta var...
-
En koncentrerad vägledning för chefen som vill stoppa skitsnacket. I veckan som gick ägnade jag en eftermiddag tillsammans med en grupp ...
-
Kanske var det efter en urspårad institutionsfest som forskarna Daniel N Jones och Delroy L Paulus bestämde sig för att kartlägga skillnader...
-
Om att ha fokus på potential eller problem. Under tre år jobbade jag i Köpenhamn som organisationskonsult. Där stötte jag på många saker ...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar