torsdag 12 januari 2012

Entreprenörens guide till framgång

Om framgångsbeteenden och kreativ förstörelse.

Entreprenörskap är en högaktuell fråga i de flesta ekonomiska och politiska sammanhang. Förmågan att skapa mervärde för konsumenter och användare genom nya kombinationer av befintliga resurser är är en framgångsfaktor i både näringsliv och offentlig verksamhet.

Innan vi går vidare skall vi bara kort definiera entreprenörskap. En stor auktoritet på området, nationalekonomen Josef Schumpeter, myntade begreppet kreativ förstörelse: att ersätta befintliga strukturer (exempelvis den stationära PCn) med nya lösningar som både tillfredsställer ett behov och skapar nya möjligheter (exempelvis läsplattor och cloud-teknologi).

Följaktligen har IT-relaterad innovation attraherat entreprenörer i stor omfattning. Tack vare detta har också kontaktannonserna i Expressen, som folk satt och garvade åt för femton år sedan, ersatts av dating-sajter där var och varannan människa är registrerad (och där kan vi snacka kreativ förstörelse).

Schumpeter var inte bara en stor tänkare. Han var även ett pedagogiskt föredöme – exempelvis utmanade han vid ett tillfälle en bibliotekarie på duell när han ansåg att studenterna inte fick tillräcklig tillgång till biblioteket. Möjligen hade han vissa synpunkter på strukturer i allmänhet, vad vet jag. För att vara ekonomiprofessor var han i alla fall en riktig cowboy, och det livar ju upp.

Men åter till organisationsperspektivet. Personlighetsforskningen har under ett antal decennier försökt ringa in de personlighetsegenskaper som kan förknippas med framgångsrikt entreprenörskap(Zhou och Siebert, 2006) Och faktum är att forskningen har givit resultat. Nedan följer ett antal egenskaper/beteenden där entreprenörer skiljer ut sig från normalpopulationen:

- Extraversion/utåtriktning: entreprenörer är mer socialt aktiva än genomsnittet. Att skapa nya kontaktytor är avgörande både när det gäller kreativitet och försäljning. Att försöka lyckas som entreprenör utan att exponera sig i sociala sammanhang är som att tro att man kan vinna på lotteriet utan att köpa lotter.

- Uthållighet/målmedvetenhet: entreprenörer är mer strukturerade och mer disciplinerade än genomsnittet. Att bygga verksamhet och affärer kräver långsiktig ansträngning och förutsätter uthållighet även om arbetet är motigt och framgångarna varierar. Att försöka lyckas som entreprenör utan att ha uthållighet är som att är sluta med golf efter första golfrundan, eftersom man inte lyckats göra hole-in-one.

- Kreativitet/öppenhet för förändring: entreprenörer är, föga förvånande, mer kreativa än genomsnittet. Men kombinationen med målmedvetenhet är avgörande; entreprenörer blir inte framgångsrika av att tänka många kreativa tankar - utan av att ta en kreativ tanke hela vägen från ide till färdig produkt och försäljning.

- Känslomässig stabilitet: entreprenörer är i allmänhet mer känslomässigt stabila än genomsnittet. Entreprenörskap är förknippat med risktagande och osäkerhet, vilket ställer känslomässiga krav på entreprenören. Om du känner att pressen bli övermäktig ibland så är det alltså inte ett framgångsbeteende att skälla ut leverantören, medarbetarna, eller ungarna därhemma.

- Sympatiskhet/mellanmänsklig värme: Entreprenörer är i allmänhet mindre bekymrade över relationer än genomsnittet. Därmed inte sagt att man skall bete sig som en sk*tstövel för att nå framgång som entreprenör - men ett rakt och sakligt förhållningssätt tycks ge större resultat för entreprenören än den lyhörda och mjuka stilen.

Om du vill veta mer så kommer jag och Mats Hägerfors från Bullseye Search att hålla workshop med tema entreprenörsbeteenden under under vecka sju på Ideon Innovation i Lund. Men redan nu kan du ladda ner entreprenörens guide till framgångsbeteenden här.

Ha en trevlig helg i företagsamhetens tecken!

1 kommentar:

  1. Kristina Jeppsson23 januari 2012 kl. 13:10

    Länken ovan leder till en sida där man (åtminstone jag) möts av meddelandet "FileServe can only be used to download and retrieve files that you have uploaded personally. If this file belongs to you, please login to download it directly from your file manager."

    Annars så som alltid intressant läsning.

    SvaraRadera

Fyra fakta om den svåra konsten att leda som man lär

"Och det hände vid den tiden att från statsminister Löfven utgick ett påbud att hela Sverige skulle följa FoHMs riktlinjer.   Detta var...