måndag 5 december 2011

Är man som mest tävlingsinriktad vid femtio?

En studie som redovisas av British Psychological Society visar att femtioåringarna var mest socialt dominanta i ett tävlingssammanhang.

Uppgifterna bestod av enkel aritmetik - exempelvis  3+2+5=11, sant eller falskt? - och belöningen var mindre summor pengar.

Nästan sjuttio procent av männen i ålder 45-54 valde att lösa uppgifterna under tävlingsförhållanden, medan endast femtio procent av männen i åldern 25-34 gjorde det.

Kvinnorna i studien var aningen mindre tävlingsbenägna. Man konstaterar också att män tenderade att tävla utan att faktiskt ta hänsyn till om de kunde vinna eller ej (duh!).

Oavsett kön stod dock tävlingsinstinkten på topp vid femtio.

Vad har vi för praktisk nytta av att veta detta? Jo, dels kan man anta att det slår hårdare mot en taggad femtioåring att inte få visa sin duglighet - åtminstone jämfört med en tjugofemåring, som inte tycker sig ha så mycket att bevisa.

För egen del tänker jag att det måste vara perfekt att anställa en taggad femtio-taggare, som dessutom har tjugofem års erfarenhet av branschen. Att vederbörande möjligen inte är fullt uppdaterad på hur man tidredovisar med sin Iphone är ju en ren färdighetsfråga - och färdigheter kan vi ju alla lära oss.

Bonuslänk: When I'm fifty, feelgood-video från AARP, amerikansk lobbyorganisation för femtioplussare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fyra fakta om den svåra konsten att leda som man lär

"Och det hände vid den tiden att från statsminister Löfven utgick ett påbud att hela Sverige skulle följa FoHMs riktlinjer.   Detta var...