måndag 27 februari 2012

Beteendepsykologi på facebook

Du har kanske noterat att emotionell stabilitet är den starkaste prediktorn för arbetsprestation, vilket bloggen har tagit upp i ett tidigare inlägg (leta efter "Stay calm and carry on" i listan till höger).

Andra personlighetsdrag som korrelerar med arbetsframgång är samvetsgranhet och sympatiskhet - det vill säga om man är strukturerad och omtänksam.

Nu har en professor vid Northern Illinois University gjort en studie av hur människor sköter sina facebook-profiler och ställt den i relation till hur de klarar sina jobb. Föga förvånande visar det sig att den som är omtänksam , lugn, och strukturerad på facebook också visar sig vara det i verkligheten.

Det intressanta är att man kan hitta prediktiv validitet av dessa drag till och med genom att studera statusuppdateringar i sociala nätverk.

Som alltid är det läge att fundera på vilka framgångsbeteenden som är våra styrkor, och vilka vi kan utveckla ytterligare?

Och sedan försöka följa våra ideal - till och med på fejan.

2 kommentarer:

  1. Betyder detta att du tänker gå med på Facebook Andreas? :)

    SvaraRadera
  2. Haha, det får bli mitt nästa projekt! Kul att du tittade förbi, Ellen!

    SvaraRadera

Fyra fakta om den svåra konsten att leda som man lär

"Och det hände vid den tiden att från statsminister Löfven utgick ett påbud att hela Sverige skulle följa FoHMs riktlinjer.   Detta var...