tisdag 4 september 2012

Fem tips om framgångsrik humor på jobbet

Lite som Mona Lisa, fast med skägg.
"If I couldn't laugh, I wouldn't stand this job for fifteen minutes" 
- Abraham Lincoln

Känner du igen dig i Lincolns påstående?

Då tillhör du dom som använder humor som en resurs på jobbet - och du är i gott sällskap: En sökning på google scholar på orden humor och performance ger runt 258 000 träffar. Och med ordet humor får du hela 1 230 000 träffar att fördriva de mörka höstkvällarna med.

Det finns till och med en vetenskaplig journal med titeln International Journal of Humor Research, stark utmanare till gamla favoriten Journal of Happiness Studies gällande utmärkelsen "skönaste namn på en akademisk tidskrift". *

Men nog om forskningen i sig. Det är ju resultaten vi vill åt!

Låt oss titta närmare på studien A funny thing happened on the way to the bottom line... där man undersökte om det finns ett samband mellan ledarskapsstilar, användande av humor, och produktivitet på grupp- och individnivå.  Man kom fram till följande:

- Chefens användning av humor vid förändringsledarskap ökar produktivitet på gruppnivå men inte indviduell produktivitet. Alltså; uppgifter som kräver ömsesidig samverkan påverkas positivt av att chefen använder humor på arbetsplatsen, medan uppgifter som utförs individuellt inte påverkas.

Varför är det så? Humorn reducerar spänningar i gruppdynamiken, vilket har direkt koppling till gruppens förutsättningar att nå maximal prestationsnviå (se blogginlägget Ledarskap enligt Tolkien och Tuckman för mer på temat).



- En chef med låt-gå attityd vinner på att använda humor.

Varför är det så? Sannolikt är det så att den frustration som medarbetare känner över brist på mål och struktur i någon mån kan reduceras genom att chefen lättar på trycket med hjälp av humor.




- Uppgiftsorienterade chefer i krisbranscher kan påverka produktiviteten negativt genom att använda humor.  Alltså; en chef som tillbringar sina arbetsdagar med att prata om effektivitet och kostnadsreduktion på en tuff marknad verkar inte ha några vinster på att skoja till det.

Varför är det så? Sannolikt är det läge att välja vilken linje du vill hålla i tider av förändring. Att skoja för mycket gör att folk kan tappa förtroende för dig. Steve Jobs menade allvar, i alla lägen.

En person som lyckades med det motsatta var Ronald Reagan som mycket framgångsrikt använde humor i sina politiska tal. Se på detta exempel, där han lyckas med bedriften att plocka poänger på både det egna partiet och motståndarlaget:


Men vi har goda exempel på (politiskt) ledarskap med humor på närmare håll. Olof Palme gjorde det ett par år senare i valkampanjen 1982:

Visst är det befriande att se hur humor kan användas i retorik och kommunikation? Faktum är att både Reagan och Palme behärskade konsten till fulländning, fjärran från dagens smutskastningskampanjer.

Men hur gör man då rent konkret för att som chef skoja på ett framgångsrikt sätt?

Penn Behavioral Health Services, med koppling till Pennsylvania University, har sammanställt en checklista för användande av humor på arbetsplatsen:

  • Humor should always make people feel good, happy, relaxed and accepted.
    Om du använder humor för att göra dig lustig på nån annans bekostnad så är du ute och cyklar. Folk kommer att bli rädda för dig snarare än att känna sig avslappnade och delaktiga. Skratta inte åt andra utan med dem.
    http://www.youtube.com/watch?v=01UD0C-sFqk

  • Humor should poke fun at situations, not people.
    Notera hur Reagan ovan målar upp ett scenario med en gödselhög och stereotyper om demokrater och republikaner. När du skojar skall inte personerna vara i centrum, utan situationerna. 

  • Humor should never be about a person’s appearance, religion, ethnic background, or sexuality. This is not funny and will most certainly cross ethical boundaries.
    I din roll som chef har folk ögonen på dig när det gäller etiska övertramp. Rätt eller fel, men du kan förlora både anseende och jobb genom att dra några av dina favvis-skämt om den ena eller andra religiösa minoriteten eller etniska gruppen. 
    http://www.youtube.com/watch?v=vgu6OpJJDw4

  • Humor has very little to do with practical jokes—they usually make people feel bad and separate from the “group”.
    Elaka skämt går bort helt och hållet. Som vi konstaterar ovan skall humor få folk att bli avslappnade och accepterade, inte ifrågasatta och blåsta.
    http://www.youtube.com/watch?v=fWCQgLLtM_w

  • Humor should not be used to make complaints about your workplace, or insult bosses or colleagues. 
    Den här är viktig. Skoja aldrig, aldrig om verksamheten eller dina överordnade - då kommer din personal att göra detsamma. Din uppgift är trots allt att få folk att prestera maximalt samtidigt som dom trivs på jobbet; då kan man inte samtidigt undergräva ledningens och verksamhetens legitimitet genom att dra jokes om hur dåligt allting fungerar (även om det kan kännas frestande).
    http://www.youtube.com/watch?v=PcoIMyU9bE4&playnext=1&list=PL86FC156B8DF0373A&feature=results_video

Undviker du bara ovanstående så har du goda chanser att öka produktiviteten i din organisation, samtidigt som du har roligt.  Lite som Abraham Lincoln.

Vad kan vara bättre än det?

_________________________________________________________________________________
Tillägg: Den läsare som kan sin historia noterar att samtliga statsmän i exemplen ovan utsattes för mordförsök, där  två försök av tre var framgångsrika.

Detta är sannolikt inte en slump; starka ledare som dessutom förmår använda sina förmågor för att driva sin egen agenda kommer att väcka starka reaktioner hos motståndarlägret.

Inte minst av denna anledning är det viktigt att använda humor klokt och omsorgsfullt, och att följa råden ovan.


* Impact Factor, dvs det index som indikerar vilket genomslag tidskriftens artiklar har i forskarvärlden ligger på 1,875 för Happiness Studies och låga 0,780 för Humor Research. Högst tal vinner och den förra får betraktas som ohotad herre på täppan. Som jämförelse kan nämnas att inflytelserika The Lancet  har en impact factor på 38, 278 (2011).

http://www.dn.se/ekonomi/jobb-karriar/sa-skrattar-du-mer-pa-jobbet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fyra fakta om den svåra konsten att leda som man lär

"Och det hände vid den tiden att från statsminister Löfven utgick ett påbud att hela Sverige skulle följa FoHMs riktlinjer.   Detta var...