tisdag 28 augusti 2012

Din egen version av introversion

SvD skriver om Susan Cain, Harvard-jurist som just nu gör karriär som författare och föredragshållare om introversionens fördelar. En klart läsvärd artikel (länk finns i botten av denna text).

Cain i Ted-talk från i våras. Tack Emile för tipset!

Men begreppet är mångfacetterat (och i artikeln blandar man beskrivningar från olika forskningsområden vilket kan vara förvirrande).

Enligt femfaktormodellen - den personlighetsteori som  beskriver systematisk samvariation mellan beteenden och sättet man beskriver sig själv i ett personlighetsformulär - är introversion helt enkelt en låg grad av social utåtriktning. Att prata mindre, ta mindre plats i sociala sammanhang, och inte känna ett påtagligt behov av att låta munnen gå i tid och otid.


Enligt den jungianska teori som används i så kallade typtest (som MBTI, JTI och liknande) har introversion en lite djupare betydelse. Bland annat beskrivs introversion här handla om hur man hämtar energi och var man använder sina starkaste egenskaper.

Många påtagligt utåtriktade människor gör misstaget att underskatta kollegor som har en mer introvert läggning.  Eller som en vän till mig sade: "Vi introverta kan tänka utan att behöva sätta ord på varenda infall".

I urvals- och utvecklingsprocesser har jag många gånger stött på chefer som haft stora fördelar av en introvert läggning; i dynamiska organisationer, eller i konfliktsituationer, kan det vara en stor fördel att kunna behålla en del av sina tankar och känslor på insidan när man leder andra.

Dolph i Expendables II.
Introvert? Helt klart.
HSP? Knappast.
I andra sammanhang är viktigt att kunna agera påtagligt socialt och utåtriktat även om det inte tillhör ens favoritsysselsättningar; som vanligt handlar det alltså i slutändan om att kunna anpassa sina strategier till det som situationen kräver.

Cain gör också kopplingen mellan introversion och så kallad Highly Sensitive Personality. Forskningen är ganska ny inom detta område, men man bör ta artikelns förenklade beskrivning med en nypa salt. Den som vill ha en nyktrare överblick av femfaktormodellens koppling till HSP rekommenderas denna intressanta poster:
http://hsperson.com/pdf/Poster_SOBP%20meeting%202011_Licht_030511.pdf

SvD:http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/introverta-far-stimulans-av-tystnad_7451296.svd
http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/introverta-ideal-ar-pa-vag-tillbaka_7453222.svd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fyra fakta om den svåra konsten att leda som man lär

"Och det hände vid den tiden att från statsminister Löfven utgick ett påbud att hela Sverige skulle följa FoHMs riktlinjer.   Detta var...