måndag 25 juni 2012

Den chefslösa organisationen

Dessutom har dom en cool logga. Med bild på en
snubbe som har en ventil i skallen.
Spelbolaget Valve har under de sexton år som gått sedan starten klarat sig utan chef - man arbetar i projektorganisation och incitamentsstrukturen är uppbyggd på att medarbetare med jämna mellanrum röstar om vem som tillför organisationen mest mervärde (man får inte rösta på sig själv). 

Det verkar fungera bra. Med produkter som Half Life och Steam har man skapat en urstark position i branschen.

Faktum är att jag även i Sverige träffat på organisationer där en del av bonusutfallet har baserats på hur  medarbetarna röstar om vem som skall få det. Även där har det fungerat alldeles utmärkt och givit en tydlig bild av vem som faktiskt bidrar till att skapa mervärde i verksamheten.

Du som är intresserad av hur ledarlösa organisationer kan nå framgång kommer att gilla boken The Starfish and the Spider: The Unstoppable Power of Leaderless Organizations av Ori Brafman.

Bland annat konstaterar Brafman att ledarlösa organisationer är mycket mer livsdugliga än hierarkiska när dom utmanas av yttre hot - och exemplifierar med allt från fildelning (hur kommer man åt The Pirate Bay?) till Aztekernas krossade hierarki kontra AAs organisation i avdelningar, styrda av en uppsättning grundläggande principer.

Vill du ha en sammanfattning av boken, att kolla igenom i hängmattan är det bara att klicka här.

Superintressant läsning för en organisationsintresserad, helt enkelt!

Länkar:
http://www.dn.se/ekonomi/jobb/foretaget-som-inte-haft-en-chef-pa-16-ar
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303379204577474953586383604.html?mod=WSJ_hp_us_mostpop_read


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

#metoo - digital, global, social analys

#metoo tog västvärlden med storm under hösten. Kampanjen vände upp och ner på makthavare som hade etablerat sig under västvärldens guld...