fredag 14 juni 2013

Do blondes REALLY have more fun?

Om det möjliga (?) sambandet mellan hårfärg och inkomst

Ingen som var med när det begav sig hade väl kunnat förutse att Rod Stewart skulle visa sig besitta närmast profetiska förmågor när han 1978 släppte plattan Blondes Have More Fun.
"Om du håller för mitt ansikte så slipper
jag bli igenkänd som tjejen på omslaget
till årets mest skämmiga LP."

Nu var väl inte profetiska förmågor heller vad man förknippade Roddan med i den vevan, utan snarare "brudar, boll, och bärs" (åtminstone enligt SvD:s recensent som häromdagen recenserade hans memoarer).

Men någon sorts intryck måste skivan ha gjort - kanske på ett high-school disco i New York.

Forskarna Samuel Roth och Michelle Juni bestämde sig nämligen några år senare för att undersöka huruvida fotgängare erbjuder hjälp i olika omfattning till hjälpsökande människor på trottoaren, beroende på vilken hårfärg de har (oberoende av kön)...

...och det visade sig att hårfärgen inte hade någon betydelse.

Däremot var män mer hjälpsamma i förhållande till kvinnor än i förhållande till andra män, medan kvinnor var lika hjälpsamma oavsett hårfärg eller kön hos den hjälpsökande.

Representativitet: 72 amerikanska män är precis lika många 
som antalet platser i det ukrainska parlamentet, tillhörande den styrande 
presidenten Viktor Yanukovych alldeles egna förträffliga parti.
Snyggt jobbat, sjuttiotvå amerikanska män från 1984!

Nu kan man ju tycka att denna studie inte precis representerar vetenskapliga angelägenheter i stil med forskning kring cancerns gåta, samt skapandet av evigt förnyelsebara energikällor.

Och det kan man ju ha rätt i.

Men femton år senare (2009) gjorde David W. Johnson en omtagning på temat, där han undersökte följande frågeställning: Physical appearance and wages: Do blondes have more fun?

Johnsons resultat är mer intressanta - om än lika kulturberoende. För om vi nu tror att vi behandlar folk olika beroende på deras hårfärg i olika länder, så blir det också intressant att undersöka hur stora skillnaderna mellan dessa olika länder är.

Johnson hade också en lite mer ambitiös ansats och nöjde sig inte med 72 individer, utan använde en grupp om 12 686 kvinnor som blev intervjuade regelbundet från 1979 och fram till 2006. 

För att minska inflytandet från andra stereotypa föreställningar så begränsades utvalet till Caucasian women över tjugofem (eftersom både ålder, etnicitet, och kön är faktorer som komplicerar vår benägenhet att behandla folk likvärdigt... utöver hårfärg då alltså).

Johnson ville nämligen veta om blonda kvinnor hade en mer positiv löneutveckling än icke-blonda kvinnor under en period om 27 år. 

Gissa vad han kom fram till?


Bloggens författare hade slingor i håret redan 1986.
Genombrottet som välbetald rockstjärna tycks
dock inte vilja infinna sig.
Jo, blonda kvinnor hade en högre medelinkomst än övriga.

En fascinerande detalj är att dom också hade partners med högre lön än övriga.

Som vanligt i sådana här sammanhang är det bara ett samband som kartläggs, inte en bakomliggande orsak. 

En möjlig anledning är att kvinnor som tjänar mer stålar har råd att bleka håret. 

En annan möjlig anledning är att folk som är beredda att ha fysisk närkontakt med väteperoxid också är benägna att offra lite mer av sin fritid för att lyckas på jobbet.

Oavsett hur det förhåller sig med de bakomliggande orsakerna så är det läge att avsluta denna text  med ett exempel på sann talang:




Och ja, den släpptes samma år som Stewart's platta.

Det måste ha varit nåt speciellt med året1978.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fyra fakta om den svåra konsten att leda som man lär

"Och det hände vid den tiden att från statsminister Löfven utgick ett påbud att hela Sverige skulle följa FoHMs riktlinjer.   Detta var...