lördag 21 april 2012

Är du sensation seeker? Testa dig och få svaret!


Den som avser ta MC-kort i New South Wales, Australien, kommer att få en psykometrisk upplevelse, utöver det storslagna landskapet.

Delstatens transportmyndighet har nämligen på sin webbsida ett datoriserat formulär där körkortskandidater kan besvara Zuckerman's Sensation Seeking Scale, ett test som ger en indikation på testpersonens grad av sensation seeking behavior.

Gillar du att ha fjärilar i magen inför ditt nästa projekt?
Marvin Zuckerman utvecklade den första versionen av formuläret på sextiotalet, med syfte att, på ren svenska, få med allt som en adrenalinpundare gör annorlunda än genomsnittspersonen (Länk till PDF).

Du som gör testet kan mycket enkelt se vilka beteenden som konstaterats ingå i begreppet sensation seeking helt enkelt genom att titta på vilka frågor som ställs.


Vad är kopplingen till organisationsbeteende, undrar du då kanske?

Hur stor som helst. En uppsjö av studier visar att det mest framträdande draget hos entreprenörer är risktagande, ett beteende som är mycket starkt kopplat till sensation seeking. 

58-årige Richard Branson kopplar av på fritiden.
En intressant studie som Lennart Sjöberg i Stockholm gjorde för några år sedan visade att handelsstudenter med planer på en karriär inom finansmarknaden rapporterade högre grad av sensation seeking än genomsnittet.

Läs den meningen igen, och fundera på varför aktiemarknaden ser ut som den gör.

En annan positiv sak med sensation seeking är att risktagandet i sig öppnar upp för möjligheten att misslyckas. Och det är en mycket bra sak enligt Überentreprenören Richard Branson.

Hur blir ditt resultat ut på  Zuckermans Sensation Seeking Scale? Fyll i dina svar på:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

#metoo - digital, global, social analys

#metoo tog västvärlden med storm under hösten. Kampanjen vände upp och ner på makthavare som hade etablerat sig under västvärldens guld...