torsdag 5 april 2012

Executive-level Soccer Assessment

Fantastisk speluppfattning=goda exekutiva funktioner?
Att predicera fotbollsprestation baserat på spelares exekutiva funktioner.

SvD publicerar idag ett par mycket spännande artiklar om hur forskare vid Karolinska Institutet testat exekutiva funktioner hos elitfotbollsspelare, och funnit att dessa presterar väldigt högt.

Prestationen är faktiskt på mensa-nivå, men avseende exekutiva funktioner; det vill säga spelarna presterade högre än två standardavvikelser över medel på testet.

För den som är intresserad av urval och prestationsutveckling är detta spännande nyheter. I decennier har man med mer eller mindre god framgång lyckats predicera prestation i olika sammanhang med hjälp av traditionella begåvnings- och personlighetstester.

Dessa tester bygger på teorier och metodik som utvecklats sedan förra sekelskiftet och framåt - och man kan med deras hjälp predicera arbetsprestation relativt väl, eller till och med mycket väl i vissa fall.

Exekutiva förmågor är bra vid beslutsfattande.
Forskningen om exekutiva funktioner är jämförelsevis ung (begreppet började användas under mitten av åttiotalet) och har oftast rört neuropsykologiska funktioner med koppling till olika koncentrationsstörningar - eller vad som populärt kallas "bokstavskombinationer".

Lyckligtvis är området i fokus för många forskare och praktiker, och växer oerhört snabbt inte minst tack vare kopplingen till neurovetenskap. Många olika professioner har stor nytta av att lära sig mer om området, vilket märks i forskningen.

Så vad är då exekutiva funktioner? Om man tänker sig begåvning som en beskrivning av maximal problemlösningspotential hos en individ så kan de exekutiva funktionerna sägas vara det som avgör hur väl man kan utnyttja sin maximala potential i olika sammanhang.

Och precis som att vissa individer har en hög teoretisk maxnivå som sällan kommer till utlopp, så finns det individer med en något lägre teoretisk maxnivå, som emellertid är tillgänglig för dem i nästintill alla sammanhang.

Och om vi utgår från att det är prestationen i verkligheten som räknas, och att testet bara kan användas som en prediktor för prestation så blir denna studie högintressant tack vare sin utmärkta ekologiska validitet (alltså sambandet mellan testet och hur verkligheten ser ut).

Testet Design Fluency som KI-forskarna använde är för övrigt en del av testbatteriet D-Kefs och är väl känt och använt av många psykologer inom skola och psykiatri. Dom skriver: "The primary test used was Design Fluency (DF), a standardized test which measures on-line multi-processing such as creativity, response inhibition, and cognitive flexibility [17], [18] and thus simulates the executive chain of decision making in a similar way as in a real sport situation."

Men "Exekutiva undantag" finns nog - även bland elitspelare.
Nu har alltså forskningen på exekutiva funktioner gjort sitt första framträdande inom området performance management. Jag är övertygad om att vi lär få se fler exempel. Och den som först lyckas med att anpassa, standardisera, och normera ett test motsvarande D-Kefs för användning i arbetspsykologiska sammanhang kommer att skapa ytterligare förståelse för utveckling av både människor, organisationer, och prestationer.

Vi andra får tacka forskarkollegorna på KI för ett viktigt och spännande vetenskapligt arbete!


Länkar till SvD-artiklar:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fotbollsspelare-battre-problemlosare_6978449.svd
http://www.svd.se/sport/test-kan-avgora-om-du-blir-bast_6977757.svd
Länk till studien, fulltext:
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0034731


Vill du veta mer om vad exekutiva funktioner är för något?
 Johan Eriksson, Inst för Integrativ Biologisk Medicin i Umeå, har en bra men teoretisk presentation tillgänglig på webben:  
www8.cs.umu.se/kurser/5DV027/HT09/utdelat/OH20091124.pdf

En mer tillgänglig beskrivning av exekutiva funktioner finns på engelska Wikipedia (undvik svenska Wikipedia i ämnet, den är ouppdaterad). Där kan man också läsa mer om D-Kefs, testet som användes i studien.http://en.wikipedia.org/wiki/Executive_functions

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Fyra fakta om den svåra konsten att leda som man lär

"Och det hände vid den tiden att från statsminister Löfven utgick ett påbud att hela Sverige skulle följa FoHMs riktlinjer.   Detta var...