Ögonkontakt är en hörnsten i icke-verbal kommunikation, oavsett om du är på jobbet eller nån annan stans.
-"Än sen", tänker du kanske.
-"Det går ju att kommunicera utan att stirra sina kollegor djupt i ögonen ständigt och jämt."
Och visst, är du lite blyg så undviker du kanske hypnotisörsstilen så fort man skall prata om något.
Och visst, det kan vara jobbigt att tänka på om man tittar folk i ögonen när man gör det.
Men poängen är: blyg eller ej så är risken stor att det du säger med ögonen är något annat än din verbala kommunikation.
Du vet, ögonen är själens spegel.
Psykologisk forskning om vad ögonkontakt gör med oss har bedrivits länge, och en fin sammanfattning av äldre datum hittar du i denna studie från 1986.
Så går din hjärna igång på ögonkontakt. |
På jobbet kommer dina arbetskamrater att tro att du är ironisk, eller åtminstone inte speciellt intresserad av dem.
Om du provar det med dina barn så kommer dom att bli osäkra på vad du menar (bra knep om man vill
fostra osäkra barn, men mindre bra om du vill barna väl och önskar etablera en relation som håller för allt det som man skall klara av på vägen till vuxenlivet).
Och om du vänder på steken och provar att ge konstruktiv - vissa kallar det negativ - feedback samtidigt som du undviker ögonkontakt så kommer din mottagare förmodligen att bli riktigt illa till mods.
Det händer nämligen saker i hjärnan på människor när dom etablerar ögonkontakt.
Ett par engelska forskare gjorde redan 2006 en översiktlig sammanställning av bilder på hjärnor hos folk som etablerar ögonkontakt, samt vilka kognitiva aktiviteter som gick igång hos hjärnornas innehavare.
Dom kom bland annat fram till att ögonkontakt (eller frånvaron av sådan i vissa fall) aktiverar känslomässiga reaktioner mätbara även på det neurologiska planet.
Att undvika en blick kan alltså å ena sidan vara ett sätt att undvika jobbiga känslor för egen del, men också skapa jobbiga känslor hos den som blir iggad.
(En värld av potentiella missförstånd öppnar sig)
Och känslan av ömsesidighet och förtrolighet som en blick kan ge är kopplad till att inte bara hjärtat utan också hjärnan slår volter när blickar möts.
Vid ögonkontakt aktiverades också de strukturer i hjärnan som sköter vår förmåga till att använda "Theroy of mind", det vill säga vår förmåga att ha rimliga hypoteser gällande egna och andra människors tankar och känslor, baserat på vilka beteenden man ägnar sig åt.
Slutligen konstaterar dom också att sökandet efter ögonkontakt är något som barn i allmänhet föds med.
Uttrycket "att bli sedd" får en helt ny innebörd.
Baron Cohen, till vänster. Kusinen alltså, inte professorn. |
En riktig tungviktare inom forskningen om ögonkontakt och psykologi är för övrigt Simon Baron-Cohen.
Han är professor i klinisk psykologi vid King's College i Oxford, vilket väl är den akademiska psykologins motsvarighet till att vara Bruce Lee.
Jodå, du har alldeles rätt - efternamnet är bekant.
Sasha Baron-Cohen, mannen som gav liv åt karaktären Borat, är hans kusin.
Vilket ju utgör det slutliga beviset på att världen är en underbar plats att finnas i.
Simon Baron-Cohen har forskat en hel del på hur autism tar sig uttryck i människans olika utvecklingsfaser. Han har till och med konstruerat ett test för att mäta förståelse av kommunikation via ögonkontakt.
Du kan testa on-lineversionen här. Undertecknad gjorde hyfsat ifrån sig men hade långt ifrån alla rätt.
Exempel på uppgifter i Baron-Cohens test på tolkningsförmåga (kräver bra engelskakunskaper) |
Jag menar; titta på bilder och gissa vad folk känner, vad skall meningen vara med det?
Jo, förmågan att tolka ansiktsuttryck - och vilka tankar och känslor som ligger bakom dem - är varierande, precis som alla andra förmågor som vi har fötts med, eller tillägnat oss.
Baron-Cohen har faktiskt med stor framgång utformat ett videomaterial för att lära barn med autismspektrumproblematik (jobbigt ord) att tolka ovanstående på ett mera framgångsrikt sätt.
Vill du se mer av hans arbete kan du börja med det här Youtubeklippet; Borat kanske är lite mera yvig, men professorn är garanterat mer intressant för dom som vill lära sig mer om neuropsykologi och socialt fungerande.
Sammanfattningsvis - såhär använder du ögonkontakt på jobbet:
- Titta på folk när du ger dom beröm så får berömmet bättre effekt.
- Om du undviker att faktiskt titta på dina medarbetare när du kommunicerar med dem, så kommer de att bli illa till mods, och er relation kommer att försämras - det vill säga, du går miste om en viktig kanal för kommunikationen med dina medarbetare.
- Undviker du ögonkontakt så ökar sannolikheten för att medarbetare känner sig mindre uppskattade och motiverade att arbeta, och blir olyckliga på jobbet.
- Undviker du ögonkontakt så ökar också risken för att medarbetare blir förbannade på dig och tycker du är en dålig chef, fastän du egentligen vill dom väl.
Fast å andra sidan kan du signalera känslomässig kyla genom att se folk rakt i ögonen också...
...så använd dina förmågor med omsorg och omtanke, ok?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar