Duon rönte framgångar med upplägget bad boss-good boss. |
Inom andra områden finns det mer att gå på; forskare har gjort studier gällande sambandet mellan längd och ledarskap under decennier (den första metastudien kom 1948).
Men notera att de flesta studier på temat handlar om emergent leadership - det vill säga, egenskaper som rätt eller fel förknippas med ledarskapsförmåga - inte om man lyckas med sitt ledarskap i praktiken (denna definition av ledarskap brukar kallas efficient leadership).
Det är alltså en sak att ha egenskaper som vi tror är förknippade med bra ledarskap, och en annan att faktiskt leverera resultat för organisationen, gruppen, och medarbetarna. Vår gamle bekant Robert Hogan skrev för snart tjugo år sedan en utmärkt artikel som reder ut begreppen, och som kan laddas ner här.
Flygbolagets bästa risk management: en välfungerande urvalsprocess. |
Nu kanske man kan tycka att faktorer som förknippas med emergent leadership inte borde vara så betydelsefulla eftersom dom har mindre betydelse för ledarskapets faktiska kvalitet - men så är det absolut inte.
Om man väljer sina framtida ledare baserat på irrelevanta kriterier kan det hända att man man femton år senare sitter i en medioker organisation, med ett gäng toppchefer som egentligen aldrig haft vad som krävs för framgång.
Och det är ju tråkigt för samtliga inblandade.
Del två: längd, begåvning - och prestation på gruppnivå
Lång person-> Gott självförtroende -> Gör många mål? |
Dom finner för övrigt det starkaste sambandet mellan längd och social status (korrelationen är 0,41).
Deras förklaringsmodell ser ut såhär:
Height -> Self Esteem->Performance - det vill säga att längre människor har högre social status än andra, vilket genererar bättre självförtroende, vilket ökar deras prestationsförmåga.
Fast det finns fler bud. En svensk forskare, Erik Lindkvist, konstaterar år 2010 att män över en viss längd har en 15-procentig större chans att utses till chefer (Lindkvist använde data som samlats in av mina gamla kollegor på dåvarande Pliktverket, nuvarande Rekryteringsmyndigheten- och dom har en databas som kan göra utländska forskare gröna av avund).
Men Lindkvist konstaterar också att åtminstone hälften av dom femton procenten kan kopplas till en motsvarande variation gällande analytisk förmåga - det finns alltså dessutom en korrelation mellan längd och problemlösningsförmåga.
Långa människor verkar alltså de facto vara lite smartare än sina kortare kamrater, även om det förstås bara gäller på gruppnivå - den där långe drasuten som var taskig mot dig i mellanstadiet kan mycket väl ha varit bakom flötet på riktigt. Som vi statistiknördar brukar säga; inomgruppsvariationen är alltid större än mellangruppsvariationen.
Detta samband mellan längd och problemlösningsförmåga (dvs prestation på begåvningstest) är inte helt oproblematiskt för stämningen runt det vetenskapliga fikabordet. Vissa forskare vill göra gällande att sambandet beror på att långa människor har fått bättre levnadsvillkor under uppväxten. Vilket i sin tur skulle generera en positiv utveckling avseende både intellektuell utveckling och fysisk längd...
...vilket skulle förenkla tillvaron för de som gör gällande att det endast är miljöfaktorer som styr vår utveckling.
Fast så är det inte. Ett finskt-holländsk forskarteam bestämde sig för att undersöka hur det verkligen förhöll sig med den saken, och genomförde en tvillingstudie på temat. Dom kom fram till att människor med genetiska förutsättningar för att bli långa och smarta blev ungefär lika långa och smarta oavsett vilken omgivning dom växte upp i.
Och det låter ju rimligt; Napoleon skulle knappast ha platsat i den italienska ligan bara han fått Zlatans uppväxtbetingelser (möjligen hade han haft en chans på träningarna i PSG, av rent patriotiska skäl).
Del tre: hur vi använder kunskapen i urvalsssammanhang
Napoleon struntade i forskningen och erövrade i stället. |
Att exempelvis fullständigt bortse från betydelsen av att begåvade och omtänksamma kaptener får högpresterande flygbesättningar, och istället anställa folkilskna knasbollar i nån sorts missriktat försök att ge dom en andra chans, skulle glädja varken flygbesättningen eller oss som sitter och svettas i passagerarstolarna vid start och landning.
Alla människor har alltså har inte samma förutsättningar att lyckas med allt dom vill göra.
Och att alla kan utveckla sina egna förutsättningar - ofta på ett sätt som ligger bortom deras egen föreställningsförmåga - är en helt annan historia.